IRENA NAGULEVIČIENĖ IR GEDIMINAS ZEMLICKAS – 2020 M. PRANO DOVALGOS PREMIJOS LAUREATAI

sausio 22, 2021 Naujienos Komentarų nėra

2020 metų Prano Dovalgos premija paskirta žurnalistams Irenai Nagulevičienei už apybraižą „Pabartonių paslaptis: nacių auka – trisdešimtmetis žurnalistas“  („Alio Jonava“  2020 10 21) ir Gediminui Zemlickui už straipsnį „Pranas Dovalga: Nuo Neries ligi Vltavos krantų“ žurnale „Lietuva – Čekija“ (2014/2015 Nr. 25-27) ir straipsnį „Karolis IV: dėl ko taip gerbiamas Čekijoje ir už jos ribų“ žurnale „Naujoji Romuva“ (2016 , Nr . 4). Tai pranešė Jonavos rajono savivaldybės interneto svetainė www.jonava.lt. Pagerbdama žinomo savo krašto žurnalisto ir čekų literatūros vertėjo Prano Dovalgos (1911-1941) atminimą, Jonavos rajono savivaldybės taryba šią premiją kasmet skiria už lietuvių ar čekų kalba per pastaruosius 5 metus publikuotą literatūrinį kūrinį, filmą, spektaklį, tekstą istorinės atminties, lietuvių ir čekų tautų kultūrinio, politinio ar ekonominio bendradarbiavimo temomis. Viena šios premijos įsteigimo sumanytojų ir iniciatorių yra Lietuvos ir Čekijos draugija.

„Labai malonu būti viena iš laureačių. Esu dėkinga komisijai. Galiu pasakyti, kad įdėjau tikrai daug darbo, tačiau jis buvo ir malonus, ir įdomus. Iki jo ne itin daug žinojau apie P. Dovalgą, bet atsitiktinė pažintis su jo giminaičiu – Vytautu Dovalga – lėmė tai, kad vieną dieną mano rankose atsidūrė P. Dovalgos laiškai. Pradėjus skaityti juos, pajutau, kad noriu atlikti literatūrinę analizę, suteikiančią galimybę interpretuoti, pasverti kiekvieną žodį žmogaus, kurio jau seniai nebėra… Tai leido bent šiek tiek pajusti, ką jis išgyveno. Dabar galėčiau kalbėti ir kalbėti apie P. Dovalgą. Manau, kad jo istorija mane domins tol, kol būsiu gyva. Neatmetu galimybės, kad atradus kažką naujo apie jį, imsiuos ir naujų darbų rengimo”, – sužinojusi apie laimėjimą kalbėjo I. Nagulevičienė.

„Tikrai esu dėkingas jonaviečiams ir tiems, kurie mane pripažino laureatu, nors, tiesą sakant, nei siekiau, nei tikėjausi juo tapti… Kai sužinojau, kad rengiamasi mane siūlyti kandidatu, netgi priešinausi. Kodėl? Nesu pratęs prie tribūnų, niekada neieškojau jokių premijų, laimėjimų. Jie – didelė atsakomybė žmonėms. Dėl to viešas įvertinimas sukelia dvejopus jausmus. P. Dovalga susidomėjau, nuo senų laikų bendraudamas su Algiu Petru Mikša, kuris yra pirmasis šios premijos laureatas. Jis leidžia puikų žurnalą „Lietuva ir Čekija“. Kartą jis manęs paprašė parašyti apie P. Dovalgą. Aš negalėjau jam atsakyti. Taip pat man nemažai teko bendrauti su Lietuvos ir Čekijos draugijos bendruomene. Tai skatino fiksuoti tam tikrus Čekijos ir Lietuvos bendradarbiavimą, ryšius žyminčius faktus. Taigi, aš tiesiog dirbau savo darbą”, – kalbėjo G. Zemlickas.

P. Dovalgos premijos fondą sudaro Jonavos rajono savivaldybės bei privačių rėmėjų skiriamos lėšos – 1000 eurų kasmet. Kandidatus premijai gauti siūlo meno kūrėjų asociacijos, visuomeninės organizacijos, leidyklos ir darbų autoriai patys save, pateikdami jau publikuotus darbus Jonavos rajono savivaldybės administracijai lietuvių kalba. Vertinimo komisijai vadovauja Jonavos rajono mero pavaduotoja Birutė Gailienė. Ji sako, kad abiejų autorių kūriniai yra tikrai įdomūs bei vertingi. Pasak jos, sunku nesutikti su tuo, kad G. Zemlicko darbai ir savo apimtimi, ir turiniu yra tikrai ryškūs, o I. Nagulevičienės publikacija svarbi tuo, jog, visų pirma buvo publikuota 2020 metais, spausdinta vietinėje žiniasklaidoje, taip primenant jonaviškiams ir platesnei auditorijai apie P. Dovalgos asmenybę ir jos svarbą. 2021 metais minėsime P. Dovalgos ir gimimo, ir mirties metines. Tai bus dar viena proga atkreipti dėmesį į šią iškilią asmenybę, – sakė interneto svetainei B. Gailienė.

Pernai P. Dovalgos premija buvo skirta istorijos ir kultūros laidų režisieriui Justinui Lingiui už televizijos laidų ciklą „Nežinoma Čekijos Lietuva“.

Naguleviciene
Prano Dovalgos premijos laureatė Irena Nagulevičienė

G.Zemlickas
Prano Dovalgos premijos laureatas Gediminas Zemlickas
Ramūno R. Katiliaus nuotrauka, vilniausmuziejai.lt

Rašyti komentarą