LIETUVĖ – OLGOS HAVLOVOS FONDO VADOVĖ

balandžio 10, 2017 Mūsų akiratyje Komentarų nėra

2017 04 02 LRT televizijos naujienų tarnyba papasakojo apie lietuvaitę Moniką Granją, kuri vadovauja buvusio Čekijos Prezidento Vaclavo Havelo žmonos Olgos Havlovos labdaros fondui. Ši organizacija rūpinasi neįgaliaisiais ar kitaip likimo nuskriaustais žmonėmis.
Vos tik nukritus geležinei uždangai, 1992 metais vilnietė Monika atvyko studijuoti į Prahos Karolio universitetą, į Teisės fakultetą. Nuo pat pradžių ją stebino čekų betarpiškumas, istorija, architektūra ir čekų virtuvė. Čekijoje ypač patraukli kultūrinė aplinka – teatras, kino ir muzikos festivaliai, labai graži gamta.
Monikai atrodo, kad abiejose tautose panašiai suprantamas ir vertinamas humoras, nes abi tautas supa dideli etnosai, todėl ir humoras dažnai susijęs su pastangomis išlaikyti savo tautinį identitetą. Jai patinka Karelo Hašeko, Vaclavo Havelo humoras, tačiau ji siūlo ir čekams perskaityti į čekų kalbą išverstą Balio Sruogos “Dievų mišką”, kuriame per kalinių gyvenimo koncentracijos stovykloje sąlygas “juodojo” humoro forma parodomas žmonių elgesys, dvasinis skurdas ir stiprybė. Monika domisi abiejų tautų istoriniais ryšiais ir randa daug buvusių sąlyčio akimirkų ar svarbių valstybėms faktų: Jano Žižkos dalyvavimą Žalgirio mūšyje, Lietuvos studentų kolegiją ir bendrabutį viduramžiais Karolio universitete, XIX a. Prahoje praleistus Lietuvos tautinio atgimimo patriarcho Jono Basanavičiaus metus bei daug kitų įvykių.
Reportažą galima rasti adresu:

http://www.lrt.lt/naujienos/pasaulyje/3/168486/lietuve_vadovauja_o._havlovos_fondui#wowzaplaystart=1073000&wowzaplayduration=146000

Čekiškai apie Monikos veiklą ir jos asmenybę galima paskaityti: [http://cestovani.lidovky.cz/prekvapuje-me-postoj-cechu-k-havlovi-rika-litevka-f7s-/aktuality.aspx?c=A130807_095523_aktuality_ape].

AVV

Rašyti komentarą